Yhteisöllinen opiskeluhuolto: Stressinhallinta ja palautuminen työpajat
Sisältö opiskeluhuollon toteuttamaan työpajaan teemalla Stressinhallinta ja palautuminen. Työpajaa on toteutettu lukiossa perioideittain ennen arviointiviikkoa.
Lue
Tämän sivun menetelmät ovat valmiita työkaluja opiskeluun, opetus- ja ohjaustyöhön sekä lukoiden hyvinvointityöhön. Voit selata itsellesi sopivia menetelmiä valitsemalla sopivista hakuehdoista: Kaikki, Elintavat, Järjestöt, Lukiolainen, Mielen hyvinvointi, Opettajat, Opiskelijahuolto, Opiskelukyky, Ryhmäytyminen.
Voit vapaasti hyödyntää kaikkia menetelmiä ja soveltaa niitä itsellesi tai kohderyhmäsi tarpeisiin sopiviksi.
Valittu hakuehto tai -ehdot näkyvät tummemmalla, joten voit valita samalla useamman hakuehdon. Poista hakuehto klikkaamalla sitä uudelleen ja hakuehto muuttuu vaaleaksi.
Sisältö opiskeluhuollon toteuttamaan työpajaan teemalla Stressinhallinta ja palautuminen. Työpajaa on toteutettu lukiossa perioideittain ennen arviointiviikkoa.
Lue
Tässä harjoitteessa opiskelija oppii tunnistamaan omia tunteitaan sekä tunnetilojen yhteyttä opiskelukykyyn. Lisäksi pohditaan, miten omilla elintavoilla voi vaikuttaa tunteiden säätelyyn.
Lue
Voit tulostaa ohjauksessa hyödynnettävät voimavarakortit täältä. Kortit ovat myös Motivaatioportaat ja omat voimavarat -harjoitteen materiaaleissa.
Lue
Voit tulostaa harjoituksissa käytettävät vahvuuskortit tästä. Kortit ovat myös Vahvuudet opiskelumotivaation tukena -harjoitteen materiaaleissa.
Lue
Opinto-ohjauksen oppitunnille suunniteltu hyvinvointiteemainen kokonaisuus. Oppitunti koostuu erilaisista ryhmätöistä, joita opiskelijat tekevät pienryhmissä. Tunnin alkuun on yhteinen virittäytyminen, toiminta tapahtuu pienryhmissä ja tunti päätetään jokaisen ryhmän puheenvuoroon ryhmätyön lopputuloksesta. Kannustetaan yhteiseen keskusteluun ja osallistumiseen
Lue
Ylioppilaskirjoituksiin valmistautumiseen suunniteltu työpajasisältö. Materiaali sisältää lukusuunnitelmaa varten kaksi erilaista kalenteripohjaa ja esityksen aiheeseen johdatteluksi.
Lue
Menetelmiä ja materiaaleja opiskeluhuollolle opiskelukykypajojen toteuttamiseen eri teemoilla: opiskelutekniikat ja ajanhallinta sekä motivaatio ja voimavarat, tunnetaidot (tunnetaitoharjoite tulossa keväällä 2023).
Lue
Työkirja sisältää ohjeet ja materiaalin lukion ryhmänohjaustuokioiden toiminnallisiin ryhmäytymisharjoitteisiin. Harjoitteiden avulla lukiolaiset oppivat hyvinvointi- ja opiskelutaitoja. Toiminnalliset harjoitteet edistävät ryhmäytymistä ja positiivista ilmapiiriä.
Lue
Esiintymisjännitys -korttien avulla opiskelija voi saada vinkkejä esiintymisjännityksen lievittämiseen.
Lue
Miten lukiolaisten uupumusta voidaan ehkäistä? Onko elintavoilla vaikutusta jaksamiseen? Ratkaiskaa yhdessä uupuneen opiskelijan arvoitus -pakopeli.
Lue
Ravitsemustietoiskut herättelevät lukiolaista pohtimaan ruokailun merkitystä niin hyvinvoinnin, sosiaalisten suhteiden kuin hinnankin suhteen.
Lue
Ravitsemustyöpajoissa pohditaan säännöllisen ruokailun merkitystä hyvinvoinnille ja opiskelukyvylle.
Lue
Virkistyspisteet lisäävät liikkumista ja yhteisöllisyyttä lukioissa.
Lue
Motivaatioportaiden avulla opiskelija voi tarkastella omia tavoitteittaan ja keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Apuna pohdinnoissa voi hyödyntää voimavarakortteja.
Lue
Opiskelijoiden kanssa voidaan keskustella stressistä Stressitön eläintarha menetelmän avulla. Erilaisten pienten eläinhahmojen avulla järjestetään eläimet eläintarhaan, jossa ei ole stressiä.
Lue
Elämäni portfoliossa taustalla on voimavara- ja ratkaisukeskeisyys. Se koostuu kahdesta osiosta 1. kuka minä olen ja 2. minun tulevaisuuteni. Työskentelyssä keskitytään positiivisiin voimavaroihin ja ratkaisujen mahdollisuuksiin.
Lue
Opinto-ohjauksen oppitunnille suunnitellussa harjoituksessa opiskelijat tutustuvat omiin vahvuuksiinsa vahvuuskorttien avulla. Pienryhmissä pohditaan miten omia vahvuuksia hyödyntämällä voi tukea opiskelumotivaatiota.
Lue
Opinto-ohjauksen oppitunnille suunnitellussa Urasuunnistuksessa opiskelijat tutustuvat toiminnallisesti omiin vahvuuksiinsa, mielenkiinnon kohteisiinsa sekä pohtivat omaa tulevaisuuttaan jatko-opintojen suhteen.
Lue
Harjoitteen avulla opiskelija oppii huomioimaan oman vireystilansa vaihtelua ja tunnistamaan viereystilan säätelyyn vaikuttavia tekijöitä. Harjoite sisältää vireystila-kortit ja virtajana-harjoitemonisteen.
Lue
Opiskelijatyyppikorttien avulla opiskelija tai opettaja voi tunnistaa opiskelumotivaatioon liittyviä piirteitä. Kortit sisältävät vinkkejä opiskelukyvyn tueksi.
Lue
10.askelta hyvään uneen OPAS sisältää vinkkejä omatoimiseen unenhuoltoon.
Lue
Lukiolaisen OPAS Uneen ja palautumiseen -työkirjan avulla lukiolainen voi tehdä unenhuoltoa itsenäisesti tai opasta voidaan hyödyntää osana terveystiedon opetusta tai opiskeluhuollon toimintaa.
Lue
Näiden korttien avulla opiskelija saa vinkkejä ja ideoita oman opiskelukyvyn ja opiskelutaitojen tukemiseen ja kehittämiseen. Teemoina muunmuassa: ajanhallinta, opiskelutekniikat, muististrategiat, oppimaan oppiminen, itsetunto.
Lue